English
Acrobat Reader
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Összevonják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeit
2012.08.21.kedd 14:41

SAJTÓKÖZLEMÉNY – 2012. július 20.

A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program 12.0. előkészítésével összefüggésben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a minisztériumi háttérintézmények alapvető feladatait áttekintve szükségesnek tartja olyan ágazatközi intézmény kialakítását, amely egyaránt alkalmas a koordinációs és hatósági, kutatási, forráselosztási, valamint a fenntartói irányítási feladatainak ellátásra. Ezért a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítása alá tartozó több háttérintézményt összevonják.

2012. augusztus 16-tól Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal néven működik tovább a Wekerle Sándor Alapkezelő, melybe beleolvad a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, az ECOSTAT Kormányzati Hatásvizsgálati Központ, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyonkezelő Központja is. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal látja el a beolvadó szervek közfeladatait a továbbiakban. A Hivatal a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítása alatt álló központi hivatal lesz. A Hivatal egyaránt ellát igazságügyi, jogi segítségnyújtással összefüggő, áldozatsegítéssel kapcsolatos, támogatáskezelői- és közvetítői, elemzői és személyügyi igazgatási feladatokat, továbbá pártfogói felügyelői szolgálatként és kárpótlási hatóságként is működik.

Az összevont intézmények gazdaságosabban és hatékonyabban működhetnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal lehetőséget teremt továbbá arra, hogy a KIM háttérintézményei által megvalósított, európai uniós forrásból finanszírozott program jelentős része vonatkozásában egységes projektszervezetet tudjanak kialakítani, amely a szakmai programok végrehajtásának ellenőrzését segítheti elő.

A Wekerle Sándor Alapkezelő emberi erőforrások miniszterének hatáskörét érintő feladatai külön megállapodással átkerülnek a Nemzeti Közigazgatási Intézethez, melynek neve 2012. augusztus 16-tól Emberi Erőforrás Támogatáskezelőre változik, irányítója pedig ettől a naptól Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter.

A Nemzeti Közigazgatási Intézet továbbképzési feladatai a Wekerle Sándor Alapkezelőhöz, vagyis a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz kerülnek.  A Nemzeti Közigazgatási Intézetnek a közigazgatási vizsgák szervezéséhez kapcsolódó vizsgaszervezési feladatait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem veszi át.